War Heritage Institute

  • banner%20web%20bbe%20nl

  • banner%20webnl

Nieuws

We vestigen uw aandacht op een mooie reportage over de Doornikse schilder Fernand Allard L'Olivier, gerealiseerd door Notélé. Het Koninklijk Legermuseum bewaart de grootste collectie van de werken die deze officiële schilder van het Belgische leger aan de Eerste Wereldoorlog wijdde. Te bekijken!

https://www.notele.be/it92-media89559--falo-de-l-escaut-au-fleuve-congo-portrait-du-peintre-tournaisien-fernand-allard-l-olivier-1883-1933.html?fbclid=IwAR2OdR5WhWdQz6rCDnMn5zxyUksWlSh001R8PlIx3g1drDyP2LNRQf24SnM

Meer weten...

Honderden liefdesbrieven geschreven tijdens de Tweede Wereldoorlog werden ternauwernood van vernietiging gered. Ze konden aan de familie worden overgemaakt dankzij een oproep op Twitter door Cécile, een medewerkster van een studiebureau voor milieuaangelegenheden in Aix-en-Provence (Bouches du Rhône) die voor enkele dagen naar de stortplaats van Saint-Jean-d’Angély (Charente-Maritime) was overgeplaatst geweest. Ze besloot een oproep op Twitter te plaatsen om de familie van de schrijver en de bestemmelinge terug te vinden. Haar boodschap werd meer dan 10.000 keer gedeeld … en Cécile bereikte haar doel: een familie...

Meer weten...

De plechtigheden voor de 76e verjaardag van de Slag om de Ardennen verliepen dit jaar zonder publiek en het Nuts-weekend in Bastenaken was dus virtueel.

Bastogne Barracks had geen activiteiten georganiseerd, maar de grote hal met de voertuigen was mits reservatie wel toegankelijk. Het weekend kende drie hoogtepunten: de inhuldiging het monument ter ere van de verpleegsters Renée Lemaire en Augusta Chiwy, de onthulling van de dankplaat voor de Amerikaanse schenkers op de Mardasson en om de officiële plechtigheden af te ronden werd ook het volledig vernieuwde Boggess fort ingehuldigd. Drie voertuigen van Bastog...

Meer weten...

De uniformiteit op militaire begraafplaatsen is eigen aan Defensie. Op de Belgische militaire begraafplaats van Steenkerke springt de grafsteen van Joseph Naus er echter tussenuit. Een Duitse kogel maakte in de loopgraven van Pervijze een einde aan het leven van de 19-jarige soldaat Naus. Hij is één van de weinigen die begraven werd onder een grafsteen die sterk afwijkt van het gekende Belgische model.

Met dank aan Jean-Luc Baerckmans voor de aangeleverde informatie!

Meer weten...

De Dag van de Mensenrechten wordt elk jaar gevierd op 10 december omdat op die dag in 1948 de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens werd aangenomen door de Algemene vergadering van de Verenigde Naties. Deze tekst geven de basisrechten of grondrechten weer en is tot op heden van grote betekenis als algemene morele en juridische standaard en wordt vaak gebruikt als bron voor nieuwe internationale verdragen of aanpassingen aan de grondwet. Mensenrechtenactivisten en organisaties gebruiken ze als referentie voor hun werking.

Alle landen die lid zijn van de VN worden jaarlijks uitgenodigd deze gebeurtenis...

Meer weten...

Beste bezoekers,

De sites van het WHI zijn opnieuw toegankelijk voor het publiek en passen tijdens de eindejaarsperiode hun uurregeling aan.


Reservatie verplicht per e-mail of telefoon (tijdens de openingsuren):

Koninklijk Legermuseum (open van 10u00 tot 16u00):
Nationaal Gedenkteken van het Fort van Breendonk (open van 10u00 tot 16u00):
Dodengang (Diksmuide) (open van 10 uur tot 16 uur):
  • Openingsdagen...

Meer weten...

Het War Heritage Institute, de federale instelling met als missie de valorisatie van het Belgische militair erfgoed, start het netwerkproject ‘Belgium, Battlefield of Europe?’ op. Dit netwerk is een losse associatie van militair-historische instellingen in België die kunnen samenwerken op het vlak van militaire (oorlogs)geschiedenis, herinnering en toerisme.

Doe mee als geassocieerde site of als partner. De eerste indienperiode loopt tot 31 december 2020.

Meer info vindt u in de uitnodiging.

Uitnodiging.pdf

Meer weten...

Zo komt u meer te weten over onze opdrachten, beheerorganen en belangrijkste activiteiten!

Jaarverslag 2019

Ontdek hier de jaarverslagen van onze instelling sinds haar oprichting.

Veel leesplezier!

Meer weten...

Twee sites van het War Heritage Institute zullen vanaf dinsdag 1 december 2020 opnieuw voor het publiek toegankelijk zijn: het Koninklijk Legermuseum (Brussel) en het Nationaal Gedenkteken van het Fort van Breendonk (Willebroek).

Reservatie verplicht per e-mail of telefoon (tijdens de openingsuren):


Volgende maa...

Meer weten...

“CS, Mil, TAG, Bon, Gn., …” Voor wie niet vertrouwd is met het militaire jargon, zijn dit slechts enkele onbegrijpelijke afkortingen. Het Belgian War Dead Register helpt je alvast op weg met een verklarende lijst.

Een korte versie vind je hier: www.wardeadregister.be/nl/militaire-afkortingen

Meer weten...