War Heritage Institute

  • banner%20web%202022

  • banner%20web%20bbe%20nl

  • banner%20webnl

NIEUWE EYECATCHER IN WHI: een unieke tuniek!

In mei 2020 is het WHI een topstuk rijker geworden.

De WO I collectie werd uitgebreid met een cavalerie-uniformjas van het dragondersregiment nr. 16 van de laatste Duitse keizer, Wilhelm II (1859 - 1941).

Een zijden kleermakersetiket van de hofleverancier Noé & Schultze, met de handtekening van de keizer in blauw potlood, én een geborduurd label van het regiment, het 2de Hannoveraanse dragondersregiment nr. 16, waarop het monogram en de kroon van de keizer met de hand zijn genaaid, laten geen twijfel over de authenticiteit van het uniform. Ook de verschillende lengte van de mouwen verraden dat het gaat om een officiersjas van keizer Wilhelm II, die van bij de geboorte een verlamde kleine linkerarm had. De vergulde epauletten, de verzilverde knopen, de zijden voering, de mantelstof met contrastrijke gele bandweefsels afgewerkt, verwijzen naar de hoogwaardigheid van de drager.

Keizer Wilhelm II, koning van Pruisen, is een belangrijke historische sleutelfiguur van de Eerste Wereldoorlog. Hij verbleef in 1918 in Spa waar zijn Duitse hoofdkwartier was gelegerd om tactische redenen.
Zijn keizerschap eindigde in 1918 op 9 november in België. Hij vluchtte naar het neutrale Nederland waar hij op 10 november asiel verkreeg en in juni 1941 overleed.